Poezie.

By Markéta Koutová - 13:33

Už ani nevím kdy a kde, ale slyšela jsem, že lásku k poezii si člověk musí vybudovat, nepřijde sama. Kde začala má láska? V kralupském muzeu, někdy v osmé třídě. Ve velkém sále je stálá výstava Jaroslava Seiferta. Na stěnách jsou zvěčněny jeho básně. Přednáška, na které jsem tehdy byla, mě moc nezaujala a tak jsem se dívala všude kolem, až mé oči spočinuly na jedné jediné básni a tou to vše začalo..


Láska

Umírající cholerou
vydechují vůni konvalinek. 
Vdechujíce vůni konvalinek, 
umíráme láskou.

Jaroslav Seifert

Chvíli poté jsem si koupila svou první sbírku básní, kterou byla Svatební cesta od Jaroslava Seiferta (v ní se nachází i báseň láska) a doslova jsem hltala každé slovo. Netrvalo to dlouho a koupila jsem si další. Nyní vlastním sbírek několik a to od nejrůznějších autorů, ale k čemu jsem se dostala až nedávno bylo, že jsem sama začala psát poezii. Neříkám, že je to něco extra, ale je to moje momentální vášeň. Únik z reality. Zkracování nudných hodin ve škole.

Oblíbenou částí dne 
písničkou v rádiu
vodou, které se vždy napiju
pro něco tu sme
někdo 
čí polibky se můžou zdát
jako východ slunce nad oceánem
tichou touhou přicházející s ránem
proč se teda ještě ptát
jestli má život smysl?
pošetilé polibky
rozvrzané postele
hlasy z ulice 
doteky rtů po celém těle

Netvrdila bych, že je to mistrovské dílo, ještě ani nemá název, ale je to jedna z těch novějších. Inspiraci hledám asi úplně všude, v každodenních okamžicích, příbězích svých známých i neznámých a tak dále. Řekla jsem si, že by jednou bylo fajn vydat svou vlastní sbírku básní jako třeba Rupi Kaur, která mě celkem inspirovala, ale to je ještě běh na hodně dlouhou trať. Pár lidem už jsem dávala své výtvory přečíst a ohlasy zatím byly jen pozitivní a to je co říct, protože většina těch, co to četli, poezii vůbec nemají v lásce.
Co říkáte na poezii vy? Baví vás? 

  • Share:

You Might Also Like

15 komentářů

  1. Mně se tvá poezie líbí! :) Určitě knížku vydej, koupila bych si jí :) Knihu od Rupi Kaur mám a líbí se mi.

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Máš talent! Poezie mě poslední dobou vážně baví:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná ! :) Mě poezie baví :)

    www.shardofdreams.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. U mě láska k poezii začala v divadle na představení, který bylo o nějakých básnících. Podle mě to byli prokletí básníci, ale do teď si nemůžu vzpomenout na název..
    Sama bych si netroufla vydat poezii už jen z důvodu, že to dnešní lidi moc "neba" ale zároveň právě Rupi Kaur je inspirací, že je možný všechno.

    OdpovědětVymazat
  6. Já měla vždycky raději spíš prózu, ale co se týká poezie, tak mě zaujme většinou právě taková, kterou vídám u různých blogerů, bývají talentovaní a hezky se to čte :) stejně jako to tvoje :) piš dál :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
  7. U mňa sa láska k poézii nejak vytvorila už v strašne útlom detstve, keď mi kupovali básničky pre deti a ja som začala písať svoje vlastné, dnes sa na nich smejem pretože moje prvotiny boli nesmierne úsmevné. Potom to bol film Básníci, kde stále skloňovali Šrámkov Splav. Ten som sa naučila naspamäť keď som mala 14 (pamätám si ho do dnes) a je to moja obľúbená báseň. Keď som si myslela, že už ju nemôžem milovať viac, narazila som na Tomáša Klusa a jeho texty a všetky tie skvelé básničky v ktorých som sa nachádzala čím ďalej tým viac... Minulý týždeň som si kúpila zbierku básní Aloise Jiráska ♥. Poéziu milujem, rada píšem, len tak do šuflíka.

    OdpovědětVymazat