Osmileté gymnázium | pro a proti

By Markéta Koutová - 5:10

Nedávno jsem vedla rozhovor s jednou maminkou, která má holčičku ve čtvrté třídě a uvažuje o tom, že by ji dala na osmileté gymnázium do našeho města, na kterém studuju i já. Ptala se mě na pro a proti a mě to připadalo jako docela dobrý zamyšlení. Dnešní článek tedy bude o plusech a mínusech víceletých gymnázií a co celkově náš gympl dal i vzal právě mně.


 První a asi hodně známej fakt je ten, že je studium o dost těžší než na základní škole a i když jsem do páté třídy měla samé jedničky, nemusela jsem pro to hnout ani prstem a na přijímačky jsem se vlastně vůbec neučila, tak jsem na gympu dosáhla vyznamenání jen první rok studia, takže je potřeba si uvědomit, jestli jste vážně schopný se učit a jestli jste studijní typ, protože to já přesně nejsem a teď v prváku začínám mít trochu problémy.
 Další a hodně důležitá věc je kolektiv. Když nechytnete dobrej, tak těch osm let nemáte šanci přežít. Náš kolektiv tady asi radši moc komentovat nebudu. Neříkám, že jsme úplně špatná třída, ale rozhodně nejsme jedna z nejlepších a každým rokem si to uvědomuju víc a víc.
 Pak je taky samozřejmě důležitý podívat se konkrétně na ten gympl - co nabízí za předměty, cizí jazyky, jestli má nějaké zaměření, jaké jsou mimoškolní aktivity a tak dále.
 Jako velký plus našeho gymplu vidím to, že máme skvělé možnosti vyjet někam do zahraničí. Nebýt naší školy, tak bych nenavštívila Anglii, Švýcarsko, Mont Blanc, Španělsko a Chorvatsko a nebyla bych na výměnném pobytu v Německu, kde jsem poznala svou nejlepší kamarádku Marie z Rottweilu. Tolik možností bývá většinou i na ostatních gymplech. Také mi připadá, že máme my všichni z osmiletýho gymplu mnohem větší všeobecný rozhled, ale taky jsme prej namyšlenci :D.
 A taky jsem samozřejmě poznala spousty novejch lidí a jak to tak bývá, někteří mě zklamali, některé jsem zklamala já, ale určitě jich je hodně, o který bych nikdy nechtěla přijít.
 Kdybych se měla znova rozhodnout, jestli na osmiletej gympl jít nebo nejít, tak bych nejspíš šla, protože každá škola vám něco dá i vezme a žádná vám nebude 100% vyhovovat. 













  • Share:

You Might Also Like

15 komentářů

  1. Sestřenka v páté třídě se taky bude hlásit na osmiletý gympl a mám tam i přítele, tak zhruba vím, jak to tam chodí :D já sama vychodila normálně základku a pak střední odbornou, teď jsem na vysoké. Přesně jak píšeš, na každé škole je něco, co člověku nebude vyhovovat a gympláci mají výhodu v tom všeobecném přehledu, mimoškolních aktivitách a tak. Taky ale třeba koukám, že u přítele na gymplu je ohromná koncentrace "vychlastaných" lidí, kteří se nebojí i drog a odůvodňují to tím, že nezvládají nátlak těch všech požadavků. Občas přemýšlím, jestli jsem neměla jít na gympl, ale asi bych šla spíš na čtyřletý. Matika, chemie a podobné věci mi nikdy nešly a když vidím, v jakém množství se to učí u přítele a jaké fyzikální pojmy na mě pořád používá v běžné konverzaci :D A kolektiv, to je fakt los do loterie no, buď to vyjde a nebo ne. Mně to nevyšlo prakticky nikde, takže ti celkem rozumím :D

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, chemie, fyzika, matika.. v tom se také ztrácím a jako u nás je těch vychlastaných lidí taky požehnaně.. :D

      Vymazat
  2. Já o gymplu taky uvažovala, ale jsem ráda, že jsem na něj nešla, protože jsem na střední s oborem a jsem za to neskutečně ráda!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak každý to asi vidí jinak, po gymplu je prostě potřeba ta vejška.. :)

      Vymazat
  3. Nádherné fotky :) a skvělá parta lidí :) vše má své pro a proti, tak je to se vším

    OdpovědětVymazat
  4. Já gymplům nikdy moc nevěřila, brala jsem to jako možnost, když nevíš, co chceš vlastně v životě dělat, lidi se tam hodně učí a na to já nikdy nebyla :D Je ale pravda, že ten všeobecný přehled máte o dost lepší, což vám trošku závidím :) Určitě je na každém, zda zvolí gympl, ae já jako máma bych své dítě do toho určitě nenutila. Vím, že to tak někteří rodiče dělají a absolutně je nechápu :/

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gympl má hodně pro a hodně proti.. :D a rodiče, co do toho nutí své děti, taky nechápu, já si to zvolila sama.

      Vymazat
  5. Super článek :) Já jsem byla na čtyřletém gymplu a i když byl dost těžký, tak bych řekla že to byly fajn roky mého života :)
    Petra z blogu www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Je to dobré zamyšlení to máš pravdu. Já jsem taky chtěla, ale nakonec jsem zůstala na základce a pak i na klasické střední. Každému vyhovuje něco jiného a každý jde nějakým směrem a rozvíjí se. Každopádně je super, že jsi díky gymplu tolik cestovala a hlavně že jsi poznala svojí nej kámošku, to je moc hezký :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas uvažuju, jestli by nebyla lepší klasická střední no, ale tak už se stalo :D to jo, zažila jsem u nás na gymplu i hodně fajn věcí :)

      Vymazat
  7. Se školou jste teda dost cestovali, páni! A s tím kolektivem to není tak úplně pravda. Také jsem byla na osmiletém. Ze začátku byl kolektiv hrozný, ale potom po přelomu na střední se to začalo lehce měnit a pak v posledním ročníku jsme mezi sebou měli fakt skvělé vztahy :) Jinak to učivo mi nepřišlo nějak hrozný, že by se to nedalo zvládat.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem na jednu stranu ráda, že se syn na víceleté gymnázium nedostal, protože si tak mohl alespoň v klidu užít dětství. Na gymplu by se musel víc učit a dostávali by určitě i víc úkolů. Toho si teď užije až až. Chce jít na čtyřleté gymnázium a příští rok ho čekají přijímačky. Chce si poslat přihlášku na dva gymply, aby měl jistotu, že se alespoň na jeden dostane. K Vánocům jsme mu sehnali cvičné testy , které mu snad s učením na přijímačky pomohou.

    OdpovědětVymazat