Nepořádek #2 | O depresích

By Markéta Koutová - 5:01

Je neděle ráno, sedím ve svém pokoji a přemýšlím... Řekla bych, že už konečně přišel ten čas, kdy o tom můžu mluvit. Je to jedna z dalších věcí, které není jednoduché jen tak pustit do světa, ale vím, že bych měla, protože opět nejsem sama, kdo má podobné problémy..




Asi si říkáte, že depresi má dnes každý druhý a že už je to vlastně normální a běžná věc, ale není to špatně? Není náhodou něco špatně s naší společností? Ten, kdo nikdy neměl depresi, asi nedokáže soudit, jaké to může být. Je to vlastně jako nemoc - člověk nedokáže nic, cítí se slabě, jen by spal, nikam se mu nechce a všechno mu připadá zbytečné. Když jsem já sama měla nějaké problémy a docela jsem se utápěla v depresích, tak jsem od hodně lidí slyšela radu "tak to neřeš", ale vždyť to přeci nejde.. Řeknete snad člověku, který má angínu, aby jí prostě přestal mít? Takhle to bohužel nefunguje. 
Asi si myslíte, že deprese jsou jen o tom, cítit se nešťastně, ale je toho mnohem víc.. Nejhorší je na tom asi ta únava - pravidelně jsem po škole spala třeba dvě hodiny, ale v noci jsem spát nemohla. Neměla jsem vůbec žádnou chuť k jídlu, chuť do života.. Bolela mě hlava, byla jsem podrážděná a nepříjemná, měla jsem nepříjemné myšlenky.. S tím se prostě nedá normálně žít a ať se snažíte sebevíc, tak to ovlivnit nejde. Vždycky jsem si myslela, že už se to zlepšuje, ale poté přišla jakákoliv sebemenší rána a opět jsem to byla já sedící na své posteli se slzami v očích. Odháněla jsem od sebe lidi, kteří se mi snažili pomoc. Nejhorší na tom je, že tohle sami prostě nezvládnete, nedokážete si to v sobě jen tak urovnat. Potřebujete to někomu říct a potřebujete slyšet, že máte vážně problém. Jen takhle se to dá řešit.
Je to už přes měsíc od doby, kdy jsem to začala řešit a musím říct, že se cítím stokrát lépe. Pomohli mi především lidé, kteří tu pro mě byli v dobrém i zlém. Byla to nejen rodina, ale také přátelé, bez kterých bych asi byla naprosto ztracená. V těhlech chvílích přesně poznáte, na kom opravdu záleží.
Asi neexistuje zaručený recept na to, jak se deprese zbavit, ale jsou různé způsoby, jak proti ní bojovat. Nejjednodušší je se nad všechno povznést, protože stejně jednou umřeme. Je to krutá pravda, ale tak to bohužel je a tímto pravidlem se s mojí nejlepší kamarádkou řídíme a funguje to. Když si uvědomíte, že tohle všechno opravdu jednou skončí, tak vám najednou některé problémy začnou připadat zbytečnější a zjistíte, že nejdůležitější je, si ten život vychutnat, dokud ho máte.
Je mi líto, že byl dnešní článek poněkud smutnější, ale je třeba o těhlech věcech mluvit, protože to málokdo dělá. Pokud to čte někdo, kdo má podobný problém jako jsem měla já, tak se nebojte o tom mluvit, protože jedině tak proti tomu můžete bojovat...

  • Share:

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Pěkný článek, myslím, že každý má občas deprese nebo období smutku, důležité je tomu nepodléhat! :) Máš krásný a upřímný blog! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud jsem někdy měla deprese, tak byly velmi malé. Když si to tak všechno čtu, připadá mi, že jsem fakt šťastlivec. S tímhle jsem problém neměla. Je každopádně dobře, že o tom mluvíš, někomu to určitě pomůže :)

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za tenhle článek. Druhý odstavec pod fotkou popisuje úplně přesně to, co jsem zažívala/zažívám. Je to těžký a těžko se to vysvětluje někomu, kdo něco takového nezažil. Snažím se s tím bojovat každý den a teď už je to naštěstí mnohem lepší, asi jako všechno ostatní to potřebuje čas, hodně času :) Držím palce, ať tenhle svůj boj zvládneš! :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :) Je to těžký, máš pravdu.. Přeji hodně štěstí!

      Vymazat
  4. Nádherný článek. Taky jsem zažívala a občas zažívám tyhle chvíle, kdy se mi nic nechce, nic mě nebaví, mám špatné myšlenky. Ale jak píšeš ty rodina a přátelé ti pomohou pokud jim na tobě opravdu záleží a takových lidí si člověk musí cenit a vážit :)
    Držím palce, aby ti bylo lépe a třeba můj tip na lepší náladu jsou filmy, seriály, knížky, běhání. Když mám špatnou náladu nebo takové ty deprese, tak se snažím něčím zabavit, abych nemusela myslet negativně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Máš pravdu, vždycky tu pro nás snad někdo bude.
      Děkuji za rady :)

      Vymazat
  5. Já nemám deprese, "jen" úzkosti a k tomu lehkou formou OCD a je toho taky někdy dost ... ale mám jednu známou a ta má opravdu těžké formy deprese, vylože na to má i invalidní důchod a to pak můžu být ráda že mám to co mám. Je to dnes dost časté. Bohužel.

    SmileThess

    OdpovědětVymazat