FLATLAY fotky

By Markéta Koutová - 11:05

Krásnou středu všem! Dnes jsem měla ve škole hodně náročný den a potřebuju alespoň na chvíli myslet na něco jiného, než je učení, takže nový článek pro mě bude dobré odreagování. :)

 Tohle "téma" je na Instagramu v poslední době hodně populární a flatlay fotky rozhodně nechybí na žádném dobrém lifestyle nebo beauty profilu, takže bych vám tímto článkem chtěla předat pár mých tipů, rad a názorů. Nemyslím si, že jsem na to nějaký odborník, ale už nějakou dobu se o flatlay pokouším a občas možná i úspěšně. :)


 Co to vlastně flatlay je? Jednoduše řečeno je to pečlivě vytvořený obraz z různých věcí, ve kterém se fantzatii meze nekladou. Nejtypičtější jsou podle mě fotky jídla nebo fotky v posteli, na dece atd.
 Proč flatlay fotky mít? Řekla bych, že takhle může člověk krásně ukázat své oblíbené věci jako jsou knížky, kosmetika nebo recepty na dobrá jídla. Já například ráda dělám flatlay fotky ke článkům, kde recenzuji knihy.


TIP č. 1
Rozvržení fotky si dobře promyslete. Základem je nějaké téma té fotografie, aby to nebylo vyloženě: co jsem právě našla doma. Když chcete zvýraznit určitý produkt, tak byste na fotku neměli dávat produkty jiné, ale už jen dekorace jako jsou světýlka nebo květiny.
 Flatlay fotka ale nemusí jen odkazovat na nějaký produkt, já jsem docela nedávno přidávala fotku, na kterou jsem jednoduše seřadila všechny své oblíbené věci nebo fotografie. Také je můžete zkoušet ladit do zimní nebo podzimní tématiky, různých barev atd.


TIP č. 2
Správné světlo a následná úprava je základ. Flatlay fotografie by měly být hezky prosvětlené a focené na denním světle, protože světlo z obyčejné žárovky nikdy nevypadá tak dobře.
 Úprava už je pak čistě na každém z nás. Já na mobilu ráda upravuju fotky ve VSCO cam nebo v PS Express a na počítači v Photoshopu.


TIP č. 3
Musíte prostě zkoušet, zkoušet a zkoušet a najít si nějaký svůj styl, jak fotky aranžovat a jaký obsah do nich dávat. Chce to trpělivost, ale když se časem ohlídnete na své první fotky, tak na sebe budete rozhodně pyšní!

jedna z těch starších fotek



Ještě na závěr bych chtěla dodat, že flatlay fotky nám rozhodně neukazují věci tak, jak jsou. Neznám nikoho, kdo by si poránu perfektně aranžoval snídani aniž by jí chtěl vyfotit, ale takový prostě svět sociálních sítí je. Co vím, tak některé blogerky dokonce mají barevné folie (např. které vypadají jako mramor) a používají je jen na focení.

Fotíte flatlay fotky? Líbí se vám tento trend?

  • Share:

You Might Also Like

18 komentářů

  1. Tento trend se mi líbí, sama ho vlastně relativně využívám. Ne asi nějak extrémně často, ale sem tam, jak píšeš hodí se hodně i do článků na blog (recenze na knihu, kosmetiku atd.) nebo na instagram. Mně osobně si s tím aranžováním baví i celkem hrát, ale ovšem je pravda, že člověk tohle především dělá kvůli fotce a ne, že si každičké jídlo bude takto aranžovat jen tak pro nic. :D Líbí se mi ta předposlední fotka a ta s knihou Pottera. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K těm článkům se tento styl fotek hodí asi nejvíce :D Děkuji :)

      Vymazat
  2. Flatlay fotky nefotím :), ale líbí se mi na fotky koukat. Třeba ty tvoje jsou fakt hodně povedené, ale myslím, že někdo to třeba přehání:), ale také spíš mám raději ještě reálné fotky.

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já mám také ráda spíše reálnější flatlay fotky.. vyloženě nemusím, když je to až moc načančané a umělé :)

      Vymazat
  3. Já si občas udělám krásnou snídani :D líbí se mi jak doma na ní koukají a když doma nikdo není, tak z ní mám radost alespoň já :D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. To s tou mramorovou folii mě pobavilo, to vážně někdo dělá? :D Já se snažím během dne si vše aranžovat, takže občas to u mě tak dopadne :D (Ale ne že mám kolem sebe světýlka, to ne:D Jsou fajn fotky a občas se snažím, ale já než zvládnu něco vyfotit v denním světle... Už tak je šero, když se vracím ze školy. Ty tvé jsou moc pěkné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem to ve článku jedné blogerky (asi nebudu jmenovat) a také mě to pobavoilo :D Děkuji :)

      Vymazat
  5. Tyto fotky se mi strašně líbí, já v nich vidím jakousi čistotu a eleganci:)

    S láskou,
    ELIS MINAROVÁ

    OdpovědětVymazat
  6. Podobné fotky se mi strašně líbí :) A jinak já si připravuji a aranžuji snídani, o víkendech, když na to mám čas a nefotím si to, ale věřím, že jsem jedna z mála :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  7. Já se o tyhle fotky pořád pokouším, ale nikdy mi nepřišlo, že by mi šly. :-D

    www.outcryblog.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Fotky vypadají krásně a mam tento styl foceni moc rada :) Bohužel mi málo kdy přeje světlo :/ Nejvíce fotim o víkendu, ale když je zataženo, tak jsem nahraná :D

    LITTLE THINGS FOR EM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :).. S tím světlem je to peklo, to máš pravdu :D

      Vymazat
  9. Flatlay fotky se mi hrozně líbí! :) Jen jen úplně neumím fotit :D Nebo na to spíš nemám nervy.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý článek :) Flatlay fotky se mi jako trend líbí, taky se o ně občas pokouším, se střídavou úspěšností :) Tvé fotky jsou nádherné :)

    OdpovědětVymazat
  11. Flatlay fotky jsou krásné, líbí se mi a určitě jsou moc super na instagram, atd. :) Hezký článek a děkuji za tip za úpravu fotek. :)

    OdpovědětVymazat