Co čtu | The sun and her flowers

By Markéta Koutová - 7:26

Ahoj všichni! Už je to zhruba rok, co jsem vydala recenzi na hodně populární knihu od Rupi Kaur - Milk and honey a dnes bych vám chtěla představit její další skvělou knížku.


 The sun and her flowers jsem dostala k předchozím Vánocům, ale dočetla jsem ji teprve nedávno. Proč? Protože na čtení takové knihy musí být spravná nálada a rozpoložení.


 Kdybych měla Sun a Milk porovnat, tak se mi možná o trochu víc líbila Milk and honey a to především proto, že v ní bylo více krátkých a výstižných básní/citátů, než v The sun and her flowers, takže se četla o něco jednodušeji a rychleji. Také mi připadá, že v Sun už je o něco těžší Angličtina, takže jsem si musela dost slovíček překládat.



 Kniha je rozdělena na několik částí, které odkazují na život květiny - wilting, falling, rooting, rising a blooming a každá obsahuje trochu jiné básně. Například část wilting (první část) popisuje první chvíle ztráty a začátek smutku a část blooming (poslední část), je o lásce k sobě samým, o ohlédnutí se za tím, co už jsme překonali. Ideální rozchodová kniha bych řekla, protože popisuje postupné vyrovnávání se s rozchodem a ztrátou.


 V hodně autorčiných myšlenkách jsem našla sebe samotnou. Líbí se mi, že svým čtenářkám připomíná, že by měly znát svou hodnotu a nezahazovat se s někým, kdo si je nezaslouží. Má dar přenést na čtenáře všechny své emoce a předat jim hodně myšlenek o sebelásce a sebeúctě a také to, jak by měl zdravý vztah vypadat a jak ne.


 Delší texty v knize byly trochu těžší na pochopení a musela jsem si je přečíst i několikrát, ale byly opravdu povedené a upřímné. Miluju její pohled na svět. 


 Ke knihám si Rupi Kaur také vytváří své vlastní ilustrace, které jsou jednoduché, moc hezké a dokážeme si díky ním o něco více uvědomit, co tím autorka myslela.






 Doufám, že The sun and her flowers jednou vyjde i v Češtině, protože bych si chtěla přečíst, jak básně pochopil překladatel. Myslím si, že u takovýchto knih nejde udělat úplně doslovný překlad, ale náš rodný jazyk tomu opět dodá úplně jiný nádech.



 Knihu vám nemohu více než doporučit, protože byla opravdu skvělá. Výstižná, pravdivá.. Občas možná trochu moc složitá, ale to už krásná poezie bývá.
 Četli jste nějakou z knih od Rupi Kaur? Jaký je váš názor?

  • Share:

You Might Also Like

13 komentářů

  1. Od Rupi Kaur jsem měla od kamarádky půjčenou její asi nejslavnější Milk&Honey a jako jo, jsou to hezké slovohříčky/básničky, taky jsem ji měla v originále, v překladu bych si ji asi nekoupila :) A téhle jsem taky slyšela, ale nečetla jsem ji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížky tohohle typu nevyhledávám, ale je to originální dílo :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje kamarádka také ne, ale Milk and Honey se jí líbilo :)

      Vymazat
  3. Tak toto je veľmi zaujímavá kniha :) Ja veľmi rada čítam rôzne quotes na mojej fav appke weheartit a táto kniha mi to veľmi pripomenula. :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Líbí se mi, jak si tam píšeš ty poznámky, také si to takhle u anglických knížek vedu :) Milk and honey je srdcovka.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se znám, tak stejně zase časem zapomenu, jak se to slovo řekne.. :D moje též :)

      Vymazat
  5. Nečetla, já moc na tohle nejsem. Né že by mě to nebavilo, ale nepochopila bych správný význam :/ Podívám se po ní, až s doufajícím překladem :D (nebo až se mi zlepší aj, což nevim nevim :D :D )

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  6. Četla jsem Milk And Honey i Sun And Her Flowers a do teď si nejsem vlastně jistá, jestli je to vůbec typ knih pro mě :D Myslím si, že jsou mezi námi takoví, kteří takové knihy umí mnohem lépe ocenit než já :) Ale abych jenom nehanila, tak u Sun mám i pár záložek v místech, kde mě text zaujal nejvíc a občas na to kouknu :)
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
  7. Já četla zatím jenom Milk and Honey, ale na tuhle se taky chystám :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  8. Také jsem četla zatím pouze Milk & Honey. To se mi líbilo dost, jak jsi napsala, autorka píše upřímně a pravdivě, až se v něčem člověk může sám najít. Byla to knížka k zamyšlení a pochopení, takové mě osobně baví i tento styl. Určitě mám v plánu si přečíst i tuto další, jen ještě nevím kdy, chce to mít na takovou knihu rozpoložení i čas. :) V češtině bych si takový typ knih ale asi nekoupila.

    OdpovědětVymazat
  9. Great post dear! Greetings from Turkey
    You have a nice blog.
    I follow your blog can you follow mine?

    www.guzelvekulturlu.com
    Kisses

    OdpovědětVymazat