Ten, kdo stojí v koutě

By Markéta Koutová - 12:05

Ahoj všichni! Po delší době tu pro vás mám opět knížku. Abych uvedla věci na pravou míru, tak vám sem nedávám každou knížku, kterou přečtu, protože se nepovažuji za žádnou knižní blogerku, a tak tu vždycky skončí jen ty knížky, které jsou opravdu skvělé a stojí za to.


 Ten, kdo stojí v koutě byla přesně ta knížka, kterou jsem v tu chvíli potřebovala, protože byla jiná než ostatní a já se od ní nemohla odtrhnout. Úplně mě dostala a také mi pak ještě nějakou dobu trvalo, než jsem všechny dojmy z ní dokázala nějak rozumě sepsat.
 Kniha je psána stylem dopisů, které píše středoškolák Charlie neznámému příjemci a zmiňuje se v nich, že má strach ze své nové školy a stýská se mu po jeho bývalém nejlepším příteli, který spáchal sebevraždu. Charlie však není úplně obyčejný patnáctiletý kluk, je svým způsobem hodně zvláštní a spousty věcí vnímá úplně jinak, než lidé okolo něj. V knize nikde není řečeno, že byl měl nějakou vadu nebo nějakou poruchu, a tak si na něj už každý udělá nějaký ten názor sám. Připadal mi hodně naivní, nevinný a plachý. Nikdy se moc neúčastnil toho, co se dělo okolo něj, a proto "ten, kdo stojí v koutě".


 Na střední škole potká Sam, do které se zamiluje, ale ona je o tři roky starší a na rovinu mu říká, že o vztah s ním nemá zájem, ale stává se jeho nejlepší kamarádkou. Sam má ještě nevlastního bratra Patricka, který je také Charlieho nejlepší přítel. Prožívají spolu nejrůznější věci, které ke středoškolskému životu patří, Charlie se díky nim dostává do společnosti nejrůznějších lidí a my se dozvídáme, jak jeho život postupně plyne a jak se on sám vyvíjí.


 Podle mě je to kniha především o lásce, přátelství, mezilidských vztazích, oddanosti a porozumění a jelikož Charlie nahlíží na svět úplně jinýma očima, některé věci najednou dostávají úplně odlišnou barvu. Jen konec mě trochu zarazil a především donutil přemýšlet, ale to poznáte sami.
 Podle této knihy byl také natočen film, který nese název Charlieho malá tajemství a myslím, že se hodně vydařil.
 Znáte tuto knihu?

  • Share:

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Máš mnohem coolovější obal než já.
    Ta knížka je skvělá. I ten film je skvělý. Nemám co vytknout. Teď jsem ji bude číst i můj mladší brácha.

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
  2. Já znám jak knihu, tak i film. Jak píšeš, myslím že i ten film se podařil celkem vystihnout dobře. A knížka se mi četla dobře, mám ráda i něco k zamyšlení. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Znám film, ale knížku si chci přečíst už dávno. Pokaždé na ni v knihkupectví koukám, snad někdy.

    OdpovědětVymazat
  4. Film jsem viděla, ale nějak až moc mě nezaujal, i když tam hrají mí oblíbení herci :) knihu bych si chtěla někdy přečíst :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si pamatuju, že když jsem na ten film koukala poprvé, tak mě také nezaujal a musela jsem ho vypnout a až po přečtení knížky mě bavil :)

      Vymazat
  5. Knížku jsem nečetla, ale film už jsem viděla před několika lety a hrozně se mi líbil a byl nějakou dobu dokonce můj oblíbený! :)

    OdpovědětVymazat