Proč víc čtu?

By Markéta Koutová - 9:04


Strašně mě zamzrelo, když jsem si uvědomila, jak málo knížek jsem přes rok 2017 přečetla. Za celé léto jsem dokázala přečíst jenom jednu knížku, což je podle mě strašně málo a je to ostuda. Nedávám si úplně nějaký předsevzetí, ale prostě si vždycky tak popřemýšlím, co bych třeba v novém roce mohla dělat trochu jinak a právě jedna z věcí, kterou jsem chtěla změnit byla ta, že budu víc číst a zatím se mi to daří. Jeden z důvodů, proč teď hodně čtu je ten, že trávím poměrně dost času ve na cestě za někým mě blízkým a knihy mě vždycky perfektně zabaví, abych se ve vlaku nenudila.

Proč je dobré číst

Zjistila jsem, že když mám nějaký problém, nebo mě něco prostě tíží a trápí, tak asi nejjednodušší věc, jak se od toho odprostit je, přečíst si nějakou fajn knížku. Abych pravdu řekla, tak mě v podstatě knihy dokázaly provést některými ne úplně perfektními životními obdobími. Jo, filmy jsou taky super, ale stejně dokážu maximálně "vypnout" jenom u čtení.
 Na knížkách taky miluju to, že mi v podstatě umožňují prožít plno různých situací, které bych normálně pravděpodobně nezažila. Většinou se tak moc sžiju s hlavní postavou, že je mi poté na konci knížky líto, že ji budu muset opustit.


Dobře si pamatuju, že jsem do pátý třídy čtení v podstatě nenáviděla. Stále jsem si snažila najít nějaký žánr, který by mě bavil, ale marně. Napřed jsem zkusila fantasy, pak nějaké dobrodružné knížky, ale nebylo to ono a snad nic z toho jsem nedočetla do konce. Je prostě důležitý najít si svůj žánr, jinak vás čtení nikdy nějak extra nechytne. Já jsem si nakonec oblíbila knížky, které jsou tak nějak o životě, ale ne moc do hloubky. Jednoduše obyčejné příběhy o lidech.
 Ještě se tak obecně říká, že čtení zlepšuje paměť a slovní zásobu a odbourává stres. Tomu tak nějak věřím, ale jestli je pravda, že po čtení budete hubnout, jak se můžete dočíst na jedné nejmenované internetové stránce, tak to vám opravdu zaručit nemůžu.

Čtete hodně? Jaký máte vztah ke čtení?

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Já čtu hodně a moc ráda. :) Miluju fantasy. <3 Letos chci přečíst knížek hodně, tak doufám, že se podaří. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Čtení miluju, vždycky se tím přenesu mimo realitu a je mi fajn, někdy je sice návrat do reality celkem krušný, ale i tak mi to stojí za to. V poslední době se mi nedaří číst tolik, jak bych chtěla, ale aspoň těch patnáct knížek za rok určitě přečtu :)

    everyday-lifecz.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, cítím to stejne :) a myslím si, že za ten rok přečtu také asi kolem 15-20 knih, více to nebude.. :D

      Vymazat
  3. Odkedy som na vysokej, čítam menej, pretože mám viac učenia a odbornej literatúry. Ale vždy rada siahnem po dobrej knižke. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, také mi v tom čtení škola moc nepomáhá :D

      Vymazat
  4. Ja som k čítaniu nikdy moc nejaký vzťah nemala. Ale čas od času som si niečo prečítala. Nečítam všetky žánre a väčšinou to musí byť niečo historické alebo napínavé v lepšom prípade niečo ako rozprávka alebo niečo tínedžerské :D Teraz knihy čítam veľmi rada ale vždy čakám skôr na niečo, čo bude hodne odporúčané aby som to vedela zhodnotiť aj ja :)

    Klaudia Duranova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem dříve také ke čtení neměla ten správný vztah a vlastně jsem nikdy nic nedočetla do konce, ale je super, že jsi si teď k tomu nějak tu cestu našla :)

      Vymazat
  5. Taky hodně čtu. Teď hlavně ty knížky, které mě nutí zamyslet se sama nad sebou a nad životem. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Cože při čtení hubnout???:D NO to slyším poprvé. Ale jinak s tou zásobou je to pravda, když jsem více četla, vyjadřovala jsem se o mnoho lépe, využívala víc slov. Nyní moc nestíhám a taky to tak vypadá.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to četla na nějaké stránce a naprosto mě to zaskočilo :D tak snad se ke čtení brzy vrátíš :)

      Vymazat
  7. Já taky čtení miluju, jen kdyby bylo víc času:D.
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to je nejlepší léto, to většinou ten čas je :D minimálně více než o školní rok :D

      Vymazat