Co čtu | Dívka, již jsi tu zanechal

By Markéta Koutová - 14:47

Nikdy jsem na dovolených nestíhala číst a říkala jsem si, že to teď asi nebude výjimkou. Knihu jsem si vzala s tím, že si jí možná párkrát otevřu na pláži, ale to bylo všechno. V červu jsem jela se školou na zájezd do Španělska, konkrétně do Oropesy Del Mar a už v autobuse jsem se vrhla ke čtení, protože cesta byla opravdu dlouhá. Normálně v autobusech nečtu, ale teď jsem nemohla přestat, až tak se mi kniha zalíbila. Stále jsem chtěla vědět, co se bude dít dál. 


Dívka, již jsi tu zanechal je od Jojo Moyesové, která je mou oblíbenou autorkou. V minulosti jsem od ní pár knih četla a moc se mi líbily. Připadá mi, že Jojo umí vše podat s takovou lehkostí a jednoduchostí.
Příběh je rozdělen na dvě části. V první části se čtenář dostává do časů první světové války a dozvídá se o Sophii Lefévrové, která žije v menším francouzském městečku a vlastní hotel. Její manžel Eduard musel odejít do války a jediné co jí po něm zbylo je její portrét, který kdysi namaloval. Hotel začnou navštěvovat Němci, kterým Sophie s její sestrou musí pravidelně vařit a jednomu z Němců, samotnému důstojníkovi, Sophie padne do oka. Líbí se mu jak ona, tak její obraz, ale Sophie nemůže zapomenout na svého manžela a je schopna udělat naprosto cokoliv, aby se s ním mohla opět setkat...
V druhé části se odehrává příběh o skoro sto let později, kde Liv Halstonová dostává darem od svého muže velice zajímavý portrét jedné ženy, který koupil někde na ulici. Později na to její muž umírá a jí po něm také zůstane jen obraz. Shodou různých okolností se k obrazu dostává muž, který vrací ukradený majetek z první a druhé světové války a ukáže se, že má obrovskou cenu a svede se boj o to, komu ve skutečnosti obraz patří.
Příběh je plný zvratů a překvapivých událostí, které příběhu dodávají tu pravou šťávu a čtenář se od knihy opravdu nedokáže odtrhnout.

  • Share:

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Už jsem na tu knížku někde narazila. Něco mi to říká.
    Každopádně si ji budu muset přečíst.


    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt pěkná a zajímavá, určitě si jí přečti :)

      Vymazat
  2. Ta knížka zní zajímavě! :) Hezky napsáno!

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Mě knížka moc nezaujala, ale je super, že tobě se líbila :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Dneska na ni čtu již druhou recenzi a i tato recenze je přímo lákající k její četbě. Moje favoritka je Me Before You a zatím žádná kniha od Jojo nemá nad ní :)

    OdpovědětVymazat